Aromaterapi
Doftsinnet är det sinne vi är minst medvetna om, men som likväl påverkar oss mycket starkt undermedvetet. Doftminnet är oftast starkare än både syn och hörselminnet. Dofter lockar fram olika minnen och känslor. Hela livet samlar vi på oss "luktdata". Vilket innebär att varje individ har sin speciella samling.
Aroma betyder doft och terapi betyder behandling i syfte att läka. Aromaterpin är en ångtusenårig teknik, som användes såväl i forn tidens Egypten som i Kina där människorna var väl förtrogna med dofternas inflytande på människans välmående. Liksom romare, greker och indier som också hade stor kunskap om de olika esteriska oljorna. Arbetet sköttes ofta av präster och hade en mycket hög status. Kunskapen kom till Europa med korsriddarna som förde den hem till klostren där den vidareutvecklades. Shirley Price och Robert Tisserand har utvecklat den moderna aromaterapin. Tekniken kom till Sverige 1987.

Modern aromaterapi baserar sig på eteriska, lättflyktiga oljor, som är växtextrakt utvunna från blommor, blad, örter, träd och rötter med välkända terapeutiska och fysiska egenskaper. Tex. Ros, Jasmin, lavendelolja kommer från blomman, citron, grape, och apelsinoljan utvinns från skalen genom pressning och eucalyptus och tee-tree kommer från bladen och utvinns genom destillering. Som exempel på effekter kan nämas bergamott som stimulerar, basilika som är energigivande och rosmarin som är bra för minnet.

Så här går en behandling till
Många tekniker används inom aromaterapin: inhalation, massage, kompresser, bad och rums- arom. Aromamassage tex. är en mycket behaglig och avslappnande behandling med likaväl kraftfull. Terapeuten bestämmer genom samtal med dig vilka oljor just du behöver. Valet står i att välja bland ett hundratal olika eteriska oljor. Ofta används tre av de dryga oljorna tillsammans och cirka fem droppar till en hel behandling.
Terapeuten blandar de oljor som passar dina behov och hela kroppen eller delar av den masseras mycket lätt. De aromatiska oljorna är mycket koncentrerade och blandas därför alltid ut med vegetabiliska oljor. Efter massagen behöver du en stunds skön vila innan det är dags att återvända till vardagen. Ofta behöver du som klient följa upp behandlingen med egenvård i hemmet och smörja in kroppen med en lämplig blandning.

Oljorna används för att motverka bland annat hudproblem, sår, akne, huvudvärk, stress och dålig blodcirkulation. Efter en aromaterapi-behandling bör du undvika att bada eller duscha de närmaste timmarna så att kroppen kan absorbera essenserna på bästa möjliga sätt.

----------------------------

Lugnande,avslappande.De motverkar blockeringar som har uppstått pga osäkerhet,ångest,stress och så vidare.Hit räknas geranium-,honungs-,hyacint-,jasmin-,majros-,patchouli-,ros-,

rosenträ-,tuberos-,viol och ylangolja.

----------------------------

 

Direkt stimulerande oljor(utspäd I massageolje):basilika-,kardemumma-,koriander-,kryddpeppar-,

,kyndel-,muskotnöt-,peppar-och selleriolja.

----------------------------

 

Hormonellt verkande oljor:geranium-,jasmin-,muskatellsaliva-,ros-,sandelträ- och tuberosolja

----------------------------

Glädjande/upplyftande: Apelsin, bergamott, lime
Vid trötthet: Pepparmynta, eukalyptus, citron, citrongräs.
Avslappnande: Lavendel, patchouli, rosenträ, ylang ylang
Afrodisernade: Ylang ylang, patchouli
Renande: Salvia, vit mysk


----------------------------

kanel e bra att luckta på i fall man är för kyld !!!!!

Om man gör avkok på kanelstänger och dricker hjälper det mot förkylning. Det är bakteriedödande och temperaturshöjande, men man ska inte dricka det längre än två veckor. Det bästa är att dricka det vid behov.


------------------------------------------------------------------------


 

-------------------------------------------------------------------------